Fotós képzés

tukor
64 / 100

Sokat gondolkodtam mit is írhatnék első bejegyzésemnek, és akkor jött az ötlet, hogy megírom milyen a fotós okj képzés.

Én sok különböző workshopon vettem már részt életem során, mert elég sok minden érdekelt a fotózással kapcsolatban. Az elején még nem tudtam eldönteni, hogy mi is az én irányom, így hát kipróbáltam mindent. Végül a street fotózás maradt meg, és az emberábrázolás, portré fotózás. 

És hogy hogyan kapcsolódik ide az okj? Hát ha az ember hivatalosan szeretné ezt a hobbit űzni, akkor kell róla valami papír! Így én is elkezdtem nézelődni a sulik között. Elvárás az nálam is nagyon alacsony volt, mivel amit a neten

lehet olvasni az általában elég negatív.

Én is úgy indultam neki a dolognak, hogy itt semmit sem fogok tanulni vagy legalábbis nem sokat. Hát annyit elárulok óriásit tévedtem ezzel kapcsolatban.

Én tavaly kezdtem neki sulit keresni, pont akkor amikor bejelentették, hogy meg fog változni az okj-s rendszer és ez az utolsó lehetőség, hogy a régi rendszer szerint tanuljunk szakmát.

Mondanom sem kell akármelyik sulival beszéltem mindenhol telt ház volt. Na itt egy kicsit elkeseredtem. Egyik délután amikor hazafelé indultam dugó volt a nulláson ezért úgy gondoltam, hogy megnézem az egyik sulit. Ugyanis az volt a terv ha sikerül valamelyikbe akkor én a hétköznapi csoportba jelentkezem, ami jellemzően 17:00-17:30 körül kezdődtek.

Úgyhogy ez jó próba volt mennyi idő alatt lehet eljutni a sulihoz.

fotos

Az első kellemes meglepetés akkor ért amikor az oktatásszervező hölgy, elmondta a képzés részleteit, akkor tudtam nekem ide kell járnom. Ekkor jött a hidegzuhany, hogy csak várólistára tudok feliratkozni, mert minden képzés betelt, de nyugodjak meg, mert mindig lesznek visszalépők. Úgyhogy felírt engem a hétköznapi csoportba, ugyanakkor megkérdezte felírjon-e a hétvégi csoporthoz is? Azt válaszoltam miért is ne!

Eltelt már majdnem két hét, és semmi visszajelzést nem kaptam, úgyhogy telefont ragadtam és felhívtam az oktatásszervezőt. Aki pont hívni akart a tanfolyammal kapcsolatban, azt mondta a hétközbeni csoportba nincs már hely, de a jövő héten induló hétvégibe be tudok csatlakozni. Még délután megkaptam a jelentkezéshez szükséges papírokat. Előleg fizetés, papírok kitöltése és elküldése,és máris indulhatott a képzés.

Az első órára kellett vinni öt kinyomtatott fotót + bemutatni digitális formátumban is.

A két osztályfőnökünk bemutatkozása után ért a második meglepetés, rögtön olyan otthonos érzés fogott el, megérkeztünk igen ez kell nekem. Ami nekem a bemutatkozás során átjött az, hogy ők nagyon el vannak kötelezve a fotográfia iránt, legyen az analóg vagy digitális.

És nem csak a fotózás technikai részét oktatják hanem ösztönöznek a fotográfia művészeti megközelítéséhez. Ami nekem nagyon tetszett, hogy van saját analóg labor a sulinak, és oktatnak analóg alapokat is. Plusz ami még szerintem jó pont a saját fotó stúdió ahol szintén lehet gyakorolni a világításokat. A tanárok nagyon felkészültek, ellátnak minket mindenféle fotós feladattal, különféle feladatokat kell megoldani, pl: jelentés nélküli képek, portré természetes fényben, fotó napló, street fotó, esemény, rendezvény fotó, tárgyfotó, ételfotó és még sorolhatnám. 

Fél évkor rendelkezni kell már portfólióval amit az elmúlt félév alatt készítettünk. Négy öt témakör, témánként három-öt fotóval. 

Szóval eddig egy percet sem bántam, mert nagyon sokat adott a suli, rengeteg új dolgot lehetett tanulni, kipróbálni és a tanulási folyamatnak nincs még vége. A tanárok fantasztikusak az osztály nagyon összetartó, segítjük egymást, bátorítjuk a másikat, és nem utolsó sorban nagyon sokat tanulunk a másik munkáiból képeiből.

És hogy mi a konklúzió amit én ebből levontam? Akinek nincs fotós előképzettsége gyakorlata az egy picit szenvedni fog, mert nem itt fog megtanulni fotózni, ahhoz kevés az itt töltött idő. Ahhoz hogy megtanulj fotózni és élvezni az okj-s oktatást szerintem éveket kell eltölteni a fotózással. Ha van egy pár éves tapasztalat és nem abszolút kezdőként vágsz bele ebbe a nagy kalandba, akkor szerintem élvezni fogod ahogy én is teszem most.

Úgyhogy ha már biztosan kezeled a gépet és van már egy pár év fotós gyakorlat a hátad mögött akkor bátran kezd el a sulit, mert nagyon sokat lehet belőle tanulni.